Vad är det bästa sättet att undvika att bli utsatt för digitala brott?

Även om risken att just du ska bli utsatt för ett hackerangrepp eller ett bedrägeriförsök är relativt låg, men den är inte noll. I takt med att vi spenderar mer och mer tid online blir det också viktigare och viktigare att se till att man känner till de bästa sätten att skydda sig själv. Även om detta kan vara ett område som kan verka förvirrande och lite läskigt är tipsen som vi kommer att dela med oss av i den här texten mer eller mindre allt man behöver för att känna sig lite tryggare online. 

 

Oavsett hur duktig man känner sig med datorer eller internet på det stora hela är dessa tips väldigt lätta att följa. Men det är inte bara privatpersoner som kan bli utsatta för den här typen av angrepp eller brott, och även företag behöver vara på sin vakt gentemot digitala brott i olika former. Större företag har ofta hela IT-avdelningar som jobbar med detta, medans mindre företag ofta istället väljer att vända sig till en säkerhetskonsult.  

Att ha olika lösenord till olika plattformar är oerhört viktigt

Ett av de bäst sätten att hålla ryggen fri när man rör sig online är att ha olika lösenord till olika plattformar. Genom att inte ha samma lösenord på alla sina konton kan man mycket lättare hålal sig säker, och om ett av ens lösenord blir läckta påverkar detta inte resten av ens konton. Tyvärr är större lösenordstölder relativt vanligt i dagens digitala miljöer, och det är någonting som kan få förödande konsekvenser oavsett om man pluggar på distans eller om man bara slösurfar.  

 

Men det kan kännas jobbigt och svårt att hålla koll på alla sina lösenord på olika plattformar. Om detta är fallet även för dig är det absolut viktigaste att man har ett unikt lösenord till sin mail. Ens mail är nämligen nyckeln till all ens personliga information, och om man har tillgång till sin mailadress kan man alltid hantera problemen som uppstår när någon tar sig in på ens konto. 

Lita inte på vad folk säger  

En annan viktig aspekt av att hålla sig säker online är att inte ha för stor tilltro till vad människor gör eller säger online. En bra tumregel är att om någonting låter alldeles för bra för att vara sant är det troligen för att det också är fallet. Se därför till att du är väldigt noggrann med vem som får ta del av din information online och om någon uppger att du har vunnit någonting utan att du har deltagit i en tävling är det bäst att genast avbryta det som man håller på med. 

 

Hackare och bedragare tenderar att leta efter oskyddade måltavlor 

Hackare och bedragare är mer eller mindre som vilka kriminella som helst och kommer alltid leta efter en så stor vinning för så liten risk som det bara går. Se därför till att du alltid har exempelvis ett antivirus installerat samt att du är vaksam på information som verkar allt annat än pålitlig. Genom att göra detta eliminerar man många av de risker som finns online.