En snabbguide till saker att tänka på för dig som funderar kring att starta ett företag

Om du är intresserad av att starta ett företag finns det förmodligen en hel del olika saker som lockar med tanken. Att kunna få arbeta med någonting som man är passionerad och brinner för är en dröm för många och är någonting som när man väl lyckas med det är helt fantastiskt. Att vara egenföretagare är att göra sig själv till sin egen lyckas smed och är ett område där duktiga entreprenörskap och hårt arbete kan tälja guld. 

Samtidigt finns det också en hel del hjälp att få kring olika saker som har att göra med att driva ett eget företag. Man bör inte vara rädd för att ta in experter kring olika ämnen där man själv inte har särskilt mycket kompetens, såsom när det kommer till exempelvis marknadsföring eller redovisning. Om det hela inte går vägen som man har tänkt kan man även vända sig till specialiserade firmor för att få hjälp med avveckling och rekonstruktion, även om detta självklart är någonting som man förhoppningsvis inte kommer behöva ta till. Om du vill lära dig mer om detta kan du klicka på länken: https://schjodt.com/expertise/rekonstruktion-insolvens  

Planering, planering, planering 

För att lyckas med sitt företagande är det oerhört viktigt att man ger sig själv så goda förutsättningar som det bara går att lyckas. Det bästa sättet att göra detta, förutom att ha en bra och välfungerande verksamhet, är genom att planera och tänka kring hur man kan gå tillväga för att ge sig själv så goda möjligheter som det bara går att lyckas. Genom att inte gå för fort framåt utan att planera ut allting i noggrann detalj  kan man eliminera många olika stressmoment. 

Ha kvar ditt vanliga jobb så länge som det går 

Att säga upp sig från jobbet ger en mycket mer tid till att arbeta med sitt företag, men är samtidigt oerhört riskabelt. Istället för att säga upp sig från jobbet i samma veva som man sätter igång med att driva företaget är det bättre att försöka jobba så mycket som det går med sitt passionsprojekt vid sidan av jobbet. För vissa blir detta en väldigt trevlig extra inkomst, medans andra får möjligheten att helt och hållet gå över till att arbeta med sitt nystartade företag. Här finns det ingen lösning som passar lika bra för alla, utan det gäller att göra det som är bäst för ens privatekonomi och se över vad ens budget klarar av. Man måste ta risker i livet, men det gäller att dessa risker är välkalkylerade och inte påverkar en allt för negativt vid ett dåligt utfall. 

Räkna med att slita 

Det är oerhört viktigt att man också går in med inställningen att man kommer behöva ge allt och lite till för att lyckas, särskilt i början av sitt företagande. Genom att se till att man vet med sig att det kommer krävas en gedigen insats är det lättare att hitta motivationen att fortsätta dag in och dag ut.